top of page

Bridges, Bolenius & Bougainville

Ik realiseer me dat de titel van deze blog wat verwarrend kan zijn. Maar ik dineerde in een vrij korte periode bij bovenstaande restaurants en allen toevallig beginnend met de B. Nu leek het mij leuk voor de lezer om deze drie restaurants eens naast elkaar te zetten in een periode nadat het Covid virus zijn intrede heeft gedaan. En een vaste waarde wil ik het niet noemen maar totdat er een vaccin is zullen we dit virus als een bestaand iets in onze manier van leven moeten meenemen.

Het klassieke Bridges, gevestigd in het prachtige hotel (Sofitel) The Grand, is dus zoals de naam al doet vermoeden van origine Frans georiënteerd. En jeetje, wat is dat goed te merken. De regels in Frankrijk tov Corona zijn anders dan hier. Veel strikter en meer beperkend. En dat is ook goed in in het restaurant te merken. Ze hebben de kaart behoorlijk ingeperkt vanwege de minder verwachte klandizie. De (tijdelijke)kaart is gedrukt op een wat viezig papiertje wat mijn inziens niet totaal past bij de allure die het restaurant doorgaans wil uitstralen. De zwarte brigade loopt met mondkapjes op en ondanks dat ik me realiseer dat we allemaal een vorm moet vinden in hoe met klanten om te gaan klanten is dat met een mondkapje op niet ideaal. Je bent slecht te verstaan, kan geen enkele mimiek uitdragen wat het allemaal vrij onpersoonlijk maakt. En natuurlijk hebben we allemaal begrip voor de situatie maar toch voelt dat niet helemaal goed.

Daar waar onze gastheer bijna twee meter verwijderd van de tafel staat onverstaanbaar te wezen ligt er grenzend aan onze tafel wel een gebruikt zakdoekje in de vensterbank. Dus waar aan de ene kant vrij kunstmatig geprobeerd wordt de regels heel serieus uit te dragen gaat het bij hygiëne in zijn algemeenheid nog niet helemaal goed. Dus daar valt zeker nog winst te behalen. In de geserveerde gerechten is dit niet anders. De amuses van forel met pompoen, bruschetta met gerookte ricotta en ansjovis, wortel in wasabi met kruiden en tot slot de kroepoek met tinto en een mousse van vadouvan(de Franse variant van Ras el Hanout) zijn allen wat voorspelbaar en leggen vooralsnog geen hoge verwachting neer voor wat volgen gaat.

De langoustine en de kabeljauw zijn beiden prima maar dat is iets waar ik eigenlijk niet meer voor naar een restaurant ga. Dit soort gerechten zijn vaak wat overmoedig in hun smaken waardoor je halverwege een wat misselijkmakend gevoel kan ervaren.

We drinken een Heinrich Chardonnay uit 2015 wat gezien het geheel ons nog wat troost biedt. Ook de schattige Spaanse bediende probeert er nog wat van te maken maar helaas zal zij er niet voor zorgen dat ik snel weer terugkeer.

Ik kom hier toch weer teleurgesteld vandaan en hoop van harte dat zij de hint van een bijna leeg restaurant eens zullen oppikken.

Bolenius

In dezelfde maand eet ik ook bij Bolenius. Dit sterrenrestaurant zit alweer 10 jaar gevestigd op de Zuidas. En waar je dat in de eerste jaren nog wat als een te kille zakelijk omgeving zou bestempelen heeft dat nu bijna sterallures.

Ze hebben een klein terras en hoe heerlijk is het gezien Corona om lekker buiten in de frisse lucht te kunnen dineren.

Bolenius kenmerkt zichzelf door te koken met groente en kruiden uit de moestuin gelegen op het dak. En dat is niet een hoger gelegen dak maar is juist lager gelegen bovenop een parkeergarage op een paar minuten afstand van het restaurant.

Overheerlijke amuse hapjes als hibiscuspoeder met rode peper en salade van rabarber zetten de toon. Uit het overheerlijke menu wil ik de spaghetti van asperges met de kaviaar expliciet noemen want dit is een voortreffelijk gerechtje! Voor de rest nodig ik je vooral uit dit zelf te gaan ervaren.

De lach grage eigenaar is zeer betrokken, geeft fijne uitleg net als de goed geïnstrueerde bedienende brigade. En als je de looprichtingen, handgels en afstanden van de tafels even wegdenkt merk je hier weinig dat we in de Corona periode zitten. En dat is nu net wat we zo graag willen. Al is het maar voor even....

Bougainville

Restaurant Bougainville, gelegen op de Dam, in hartje Amsterdam vind je terug in een eerder geschreven blog. Dus een uitgebreid verhaal over hoe en wat wordt het niet maar wilde ik hiertussen plaatsten omdat dit in een korte termijn allen restaurants waren die ik bezocht nadat de horeca weer voorzichtig open mocht. En waar de een zeer strikte regels hanteert dat het bijna ongezellig wordt heeft de ander het geluk een terras te hebben waar je in de open lucht veel mensen een veiliger gevoel kan geven.

Geen van beiden heeft Restaurant Bougainville. Dit restaurant heeft sowieso al een ruime opzet in de niet al te grote ruimte wat luxe ervaren wordt.

En los dat dit restaurant een mooie keuken heeft met een zeer constante kwaliteit, de zwarte brigade, ondanks de leerling hier en daar goed getraind is maar het niet stijf wordt vond ik het een verademing dat de jongeman aan tafel aan mij vroeg hoe ik benaderd wilde worden. Wat een eyeopener!

"We kunnen u uitserveren maar we kunnen de gerechten ook op de sidetable vooraan de tafel plaatsten zodat u zelf de gerechten kunt pakken". Wat heerlijk om zelf de keuze te kunnen maken na een periode waarin we ons aan allerlei regels moeten houden.

Complimenten Bougainville!

Aanbevolen
Recente berichten 
Volg mij
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Mijn favoriete blogs
Zoekwoorden
bottom of page