top of page

Het failliet van de Michelin ster

Mocht je mijn blog volgen dan zal je gemerkt hebben dat ik na Corona geen nieuwe blogs meer heb geplaatst. De eerste periode nadat alles weer openging voelde het uit eten gaan als een dusdanig uitje dat ik totaal niet bezig ben geweest met of het allemaal wel klopte, laat staan een goede prijs kwaliteit verhouding te beoordelen. Maar nu we een jaartje verder zijn moet ik bekennen zwaar teleurgesteld te zijn in het culinair gebodene. In mijn directe omgeving schieten de restaurants weer als paddenstoelen uit de grond net als voor Corona maar er is nog maar weinig wat je echt verrast. Allemaal veel van hetzelfde en bij een aantal restaurants eet je lekker, begrijp me niet verkeerd, maar het is zeker niet exceptioneel.

En daarmee kom ik terug op de titel van deze blog want is de waardering van een Michelin ster niet dat je iets biedt wat dan wel buitengewoon vernieuwend of zo creatief bedacht is qua smaken, textuur of compositie dat je als gast zijnde het waard vindt daar iets meer voor te betalen dan je in een restaurant zou doen die geen Michelin ster heeft. Ook nu weer als je naar de lijst 2023 kijkt met 1 Michelin ster zie je restaurants op de lijst waar ik sterk mijn vraagtekens bij zet. Dus de vraag is of de beoordeling van Michelin nog wel reëel is. Of wat de waarde van 1 ster is. En ik neig meer naar te zeggen dat het laatste klaarblijkelijk niet veel meer voorstelt al zou ik dan wel een aantal restaurants op de lijst tekort doen.


Als voorbeeld waar het misgaat neem ik een restaurant in hartje Amsterdam uit het hogere segment en in 2021zijn tweede ster kreeg. Door een brand moest het restaurant net na Corona enige tijd dicht en startte de twee ondernemers een kleine Franse bistro ook in Amsterdam. Het was een groot succes dus startte de twee nog een bistro. En je kan dit ze ook niet kwalijk nemen want met de couvert prijzen die je tegenwoordig in menig restaurant in Amsterdam (en omstreken)betaalt en waar de tafel wel wel twee of drie keer bezet kan worden is dat in een sterrenzaak (bijna) niet te realiseren met een veel hogere werkdruk.

Nu kreeg de eerste bistro vorig jaar een Michelin ster en dit jaar ook de tweede bistro. Maar als je de recensies leest dan lopen de rillingen over je rug zo slecht men dit momenteel waardeert. Terwijl voor het verkrijgen van de ster men hier toch anders over dacht. Dus het krijgen van die ster zorgt er ook voor dat je publiek een bepaalde verwachting heeft terwijl je maar een bistro bent. En als je naar de criteria van Michelin kijkt zie je dat deze in basis ook niet zoveel betekenen. "voor één ster staat een hele goede keuken in zijn categorie". Maar als je naar de lijst kijkt vallen de restaurants zeker niet allemaal in dezelfde categorie dus hoe beoordeel je dit dan? Ron Blaauw leverde ooit zijn twee sterren in en het feit dat hij de ene ster die hij opnieuw kreeg wel behoudt onderschrijft mijn punt dat de waarde van 1 ster te verwaarlozen is..Nu zit ik al enige tijd in de "fanclub" van Hans van Wolde en onlangs mocht ik weer een heerlijk bezoek brengen aan Brut172 (nu met overnachting in één van de inmiddels gerealiseerde suites bij het restaurant). En in tegenstelling van het restaurant eerder als voorbeeld genoemd, beiden twee Michelin sterren, ben je bij Brut 172 echt een avond uit. Oprechte aandacht, mooie verassende smaken, bijzondere wijnen en het charmante enthousiasme van de chef (en zijn collega's) die zo ontzettend blij is met wat hij dagelijks creëert. Bij het restaurant in Amsterdam was ik bij een diner na de heropening zoveel geld kwijt dat ik me voor het eerst ging afvragen of dit het nog wel waard is. In de wandelgangen vernomen dat zij op 3 sterren inzetten maar helaas resulteert dit in minder verfijnde gerechten waarbij een grote schep kaviaar de prijs moet compenseren i.p.v. de creatie. En verdienen wij als gasten niet de garantie dat een ster een bepaalde waarde vertegenwoordigd?.

Met alle respect maar wat hebben de twee bistro's (te weten; De Juwelier & Bistro de La Mer) eerder genoemd, een Ron Gastrobar, Zeezout, Brass Boer, De Kas of een Zoldering met een ster te maken? Niks mis mee voor een gezellig hapje eten maar zeker niet sterwaardig. En voor een hapje eten moet je vandaag de dag al flink wat neertellen dus het krijgen/hebben van een ster maakt dit alleen maar erger terwijl daar qua culinaire beleving te weinig of niets voor terugkomt.


Misschien ben ik de enige die hier zo zwaar aan tilt want een aantal restaurants uit de lijst met 1 ster leveren een zeer constante, goede en verfijnde keuken. Maar bij merendeel op de lijst eet je "gewoon lekker". En dat "gewoon lekker" eten smaakt veel beter als de prijs-kwaliteit verhouding is zoals het moet zijn. Dus een vriendelijke oproep aan de restaurants die zich wellicht aangesproken voelen, lever je ster weer lekker in en wees het restaurant zonder deze inhoudsloze waardering waar de verwachting van je publiek aan "lekker" eten gewoon weer klopt!

Comentarios


Aanbevolen
Recente berichten 
Volg mij
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Mijn favoriete blogs
Zoekwoorden
bottom of page